• White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2019 by Eri Salcmann

Kostariku bych nenazvala zrovna kulinářskou destinací, ale i tady jsem našla několik unikátních věcí, které stojí za to vyzkoušet. Kostarika velmi drahá lokace, ale servis a gastronomie cenovkám absolutně neodpovídají. Ani ve velkých městech nečekejte vytříbenou kuchyni nebo servis, takhle to tady prostě nechodí. 90% místní kuchyně je postaveno na několika základních ingerencích a vcelku rychlých a jednoduchých postupech. Součástí takřka každého jídla je rýže a fazole a základem celého dne je vydatná snídaně. Káva je tady jedinečná a také jsem tu objevila

můj nový oblíbený drink – Chiliguaro.

 

Snídaně Gallo Pinto – tak tohle jídlo seženete všude a i si ho zvládnete připravit doma. Smícháte rýži a fazole k tomu čerství mix salátu, cibule, rajčat zalitý omáčkou Salsa Lizano. 

Huevos rancheros – další snídaňová varianta z Mexické kuchyně. Smažená vejce na pšeničné torule přelitá rajčatovou salsou a servírovaná s rýží a fazolemi.

Casado – je talíř pro více osob. Rýže, fazole, tortila, zelenina, maso, smažené placky

Olla de Carne – polévka která se servíruje v jakoukoliv denní noční hodinu. Nabučený vývar se silnou masovou chutí a do misky se servíruje všechno – maso, kosti, zelenina…

Patacones – pokud jste unaveni z klasických příloh pak musíte zkusit Patakones, jsou to smažená placky ze zelených banánů a podávají se jak křupavě usmažené tak i měkoučká varianta

 

Chiliguaro – Guaro je místní pálenka z cukrové třtiny, samotná mi moc nechutná, ale když ji smícháte s rajčatovým juicem, limetou, chilli, sarachou a ještě několika dalšími ingrediencemi, vznikne senzační drink, který mají na každém baru a pije se po panácích, které jsou ozdobené solí a limetou.

 

Strašně jsem se chtěla naučit tenhle drink správně namíchat a tak jsme vyrazili do kopců nad městečkem Jaco, do horského příbytku našeho kamaráda, který mi společně s místními ukázal ten ‘nejlepší’ recept. Můžu říct, že v rámci praxe jsem za ten večer namíchala pár litrů tohoto moku a přísedící mě hlasitě ujišťovali, že právě TAHLE varianta je ta nejlepší, kterou v životě pili. Řekla bych, že

byli spíš nadšeni, že jim někdo s radostí míchá drink. 

Chilliguaro je sice podle unikátního receptu, ale ten se mění dům od domu a tak i mě se stalo, že na baru v parku Matapalo jsem tenhle drink vrátila, protože tahle verze se fakt nedal pít. 

tlacitka-kostarika.gif
tlacitka-arenal.gif
tlacitka-matapalo.gif
tlacitka-tama.gif
tlacitka-jaco.gif
tlacitka-monteverde.gif
tlacitka-dobr.gif