• White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2019 by Eri Salcmann

Nikdy jsem si neuvědomila, jak moc miluju mexickou kuchyni, dokud jsem nepřijela sem.  Ať to vezmu zleva zprava, nic z toho, co se mi v Mexiku dostalo na talíř, nemělo sebemenší chybu a bylo v celku jedno, jestli v luxusní restauraci nebo na ulici.​

Heslem celého výletu se stalo: 


Guacamole non stop,
 

pro tuhle ‘avokádovou pomazánku’ mám už pár let slabost, ale teprve v Mexiku jsem pochopila, že tajemství je v množství citronu a tím tady rozhodně nešetří. Rozdíl mezi avokádem a avokádem je ale taky podstatnou součástí správného Guacamole. Pod mexickým sluníčkem dozrávají tyhle plody k naprosto fantastické chuti i konzistenci a s tím co můžeme koupit doma, se to nedá srovnat.

Tacos, nachos, burritos, quesadillas, chilli con carne, enchiladas… všude kam jen oko dohodne a ty nejlepší variace a babiččiny recepty jsme ochutnaly, jak jinak než na trhu.

A jako bonus tequilla,

Já ji normálně nepiju, resp. ji jen cejtím a zvedá se mi kufr, ale když nám v městečku Valladolid přistála na stůl, nemohla jsem urazit...  a lepší jsem nikdy nepila... Navíc tady se pije prostě a jednoduše Derecho, čistá tak jak je, žádná sůl nebo citrón a jediné rozdělení, které se tu na tequillu používá je podle věku a druhu sudů:

Reposado (dubový sud, min 2 měsíce),Añejo (ořech nebo třešeň a 1 rok), Extra Añejo (dubový sud na 3 roky). 

Jo a pozor, tequilla se nepodává vychlazená, ale při pokojové teplotě a hlavně se nepanákuje, jenom se zlehka usrkává.

mexiko.gif
tlacitka-majské.gif
tlacitka-cancun.gif
tlacitka-isla-mujeres.gif
tlacitka-dobroty-mex.gif